Αναγνώστες

Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Κριτική Αναγνώστριας- Η άλγεβρα της αιώνιας δικαιοσύνης

Μια καλησπέρα και μια καληνύχτα το πέρασμά μου. Αρουντάτι Ρόι, η ακτιβίστρια ινδή, και το βιβλίο της .......Η άλγεβρα της αιώνιας δικαιοσύνης...........Σίγουρα ,αν με καθήλωσαν οι 55 πρώτες σελίδες, φαντάζομαι, ότι η συνέχεια απλώς με περιμένει. Νάσται καλά καλή συνέχεια σε όσους απομείνουν μπροστά στην οθόνη. Ένα βιβλίο καταγγελία, που μας αφορά όλους............... Και η απελπισία αυτή? Ποιο είναι το περιεχόμενό της? Μα η αίσθηση πως η ζωή σου και όλων αυτών που είναι γύρω σου δεν αξίζει τίποτα. Αυτό το νιώθει κανείς σε πολλά επίπεδα και στο τέλος καταντά να του γίνει μια συνολική αίσθηση. Με άλλα λόγια, όπως και στον ολοκληρωτισμό, η ζωή παύει να είναι ελκυστική........... Το να ψάχνεις κάθε πρωί για να βρεις μέσα στα σκουπίδια κάτι που θα σε βοηθήσει να επιζήσεις μιαν ακόμα ημέρα. Το να ξέρεις κάθε πρωί που θυπνάς πως σ'αυτή τη νομική ερημιά δεν υπάρχουν δικαιώματα. Το να έχεις την πολύχονη εμπειρία πως τίποτα δεν πρόκειται να καλυτερέψει και όλα χειροτερεύουν. Το να νιώθεις την ταπείνωση πως δεν έχεις τη δυνατότητα να αλλάξεις σχεδόν τίποτα και η λαχτάρα σου να γραπωθείς από καθετί που σε οδηγεί όμως σ'ενα καινούργιο αδιέξοδο. Το να ακούς χιλιάδες υποσχέσεις, οι οποίες προσπερνούν αδυσώπητα εσένα και τους δικούς σου. Το παράδειγμα αυτών που αντιστέκονται και για το λόγο αυτόν βομβαρδίζονται και κονιορτοποιούνται. Το βάρος των δικών σου που σκοτώθηκαν και που καταργεί για πάντα την αθωότητα, επειδή αυτοί είναι τόσοι πολλοί. Αυτά είναι τα επτά επίπεδα της απελπισίας- ένα για κάθε μέρα της εβδομάδας-τα οποία οδηγούν μερικούς από τους πιο θαρραλέους στην ανακάλυψη πως η προσφορά της ζωής σου, πολεμώντας τις δυνάμεις οι οποίες ώθησαν τον κόσμο στο σημείο που αυτός βρίσκεται σήμερα, είναι ο μόνος τρόπος να επικαλεστείς κάτι μεγάλο, ανώτερο από την απελπισία................. Που σημαίνει τι ακριβώς? Να αγαπάς, να αγαπιέσαι, να μην ξεχνάς ποτέ πόσο ασήμαντος είσαι. Να μη συνηθιζεις στην ανείπωτη βία και στη χυδαία ανισότητα της ζωής ολόγυρά σου, να ψάχνεις να βρεις χαρά ακόμα και στα πιο θλιβερά μέρη, να ακολουθείς την ομορφιά ως μέσα στο άντρο της, να μην απλοποιείς το πολύπλοκο και να μην περιοπλέκεις το απλό, να σέβεσαι τη δύναμη, ποτέ την εξουσία. Πάνω απ'ολα να παρακολουθείς προσεκτικά. Να προσπαθείς να καταλάβεις. Να μην αποφεύγεις να κοιτάξεις. Και ποτέ ,μα ποτέ να μην ξεχνάς......... ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΒΡΑΔΥ


                                                         ΠΕΡΙΛΗΨΗ 

Όσοι έχουν γοητευτεί από το όραμα της Αρουντάτι Ρόι για την Ινδία θα ανακαλύψουν στις σελίδες του βιβλίου αυτού συγκλονιστικά σκίτσα της κοινωνίας της, όπου οι ζωές των πολλών θυσιάζονται για τις ανέσεις των λίγων.
Με σαρωτικό λόγο, η συγγραφέας των βιβλίων "Ο Θεός των μικρών πραγμάτων" και "Η αξία της ζωής" τα βάζει με τις μεγάλες ψευδαισθήσεις για την πρόοδο της Ινδίας: την κατασκευή των μεγάλων φραγμάτων, που οδήγησαν στις μαζικές μετακινήσεις εκατομμυρίων απλών ανθρώπων, καθώς και την απόκτηση πυρηνικών όπλων. Με πάθος και φλόγα, μας καλεί να μη μείνουμε απαθείς σε όσα ολέθρια συμβαίνουν στο όνομα της ανάπτυξης και της ασφάλειας, αλλά να ορθώσουμε σθεναρά το ανάστημά μας και να ενώσουμε τις φωνές μας με τη δική της.
Ένα βιβλίο-καταγγελία που μας αφορά όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου