Αναγνώστες

Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2013

Κριτική Βιβλίου : Στη Σκιά των αιώνων

Πρόσωπα και γεγονότα. Πρόσωπα φανταστικά για την συγγραφέα, η ιστορία γράφεται όμως ,όπως λένε οι παλαιοί , μετά από έναν αιώνα. Και το συγκεκριμένο βιβλίο, είναι συναρπαστικό, σε φαντασία, μα και σε πραγματικότητα. Η ζωή των φανταστικών ονομάτων, μα και των πραγματικών, δεμένα με τρόπο μοναδικό. Ένα βιβλίο με πλοκή άψογη, με στοιχεία ιστορικά, για όσους αγαπούν την ιστορική λογοτεχνία, θα μπορούσα να το συστήσω άφοβα. Το περιεχόμενό του, αδικείται από το οπισθόφυλλο, που αναφέρει λόγια που θα προσελκύσουν τον αναγνώστη. Αλλά το περιεχόμενό του, θα τον καθηλώσουν.

                                                          ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Στα τέλη του 19ου αιώνα, ο Ηλίας Αλεξόπουλος τελειώνει την Ιατρική Σχολή Αθηνών και κάνει μεγάλα όνειρα για το μέλλον. Όμως ένας απαγορευμένος έρωτας και ένα κοινωνικό σκάνδαλο τον αναγκάζουν να αναζητήσει καταφύγιο στην τουρκοκρατούμενη Θεσσαλονίκη, μια πόλη εξωτική και παράξενη, μια πολύχρωμη τοιχογραφία εθνών και πολιτισμών. Ο Ηλίας Αλεξόπουλος μεγαλουργεί στη νέα του πόλη, γίνεται ισχυρός παράγοντας, αφιερώνει τη ζωή του σε φιλανθρωπίες και δημιουργεί οικογένεια. 

Καθώς τα χρόνια κυλούν και τα σύνορα αλλάζουν, η ιστορία της Θεσσαλονίκης αφήνει σημάδια στα άψυχα κτήρια και σε όσους τη λογίζουν για πατρίδα τους. Στα βαριά μυστικά του Ηλία, έρχονται να προστεθούν αυτά του αινιγματικού φίλου του, Πιερ Μαλέρμπ. 

Η μοίρα δεν ξεχνά τα κρίματα του παρελθόντος, στήνει εμπόδια και παγίδες, και φέρνει τελικά τον Ηλία αντιμέτωπο με όσα προσπαθούσε μάταια να αποφύγει. Μετά από δεκαετίες πόνων και παθών, ένας ακόμα κατακτητής κάνει δικιά του τη Θεσσαλονίκη και οι ήρωες πρέπει να βρουν κουράγιο να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τη ζοφερή πραγματικότητα, αλλά και τις πληγές της καρδιάς τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου