Αναγνώστες

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Κριτική Βιβλίου: όταν τα παραμύθια λένε την αλήθεια, Ομηρόλη Εύα

πιστεύω πως η Ομηρόλη κάνει ψυχογράφημα της Σταχτοπούτας και το κάνει καλά . Σε όλο το βιβλίο προσπαθεί να μας ''πεί' πως ευάλωτοι στα παραμύθια είναι και οι άντρες ,με τον τρόπο τους .Μας λέει -οι επιθυμίες έχουν ελπίδα ,οχι όμως η ανάγκη . Εγώ συμφωνώ μαζί της , προτιμώ την επιθυμία (ΛΟΓΙΚΉ) από την ανάγκη (ένστικτο ) και ότι αυτό συνεπάγεται ! Αν και μου αρέσει η Ομηρόλη μου άφησε μέτριες εντυπώσεις .




ΠΕΡΙΛΗΨΗ

... Cinderella, Benizara, Cenerentola, Judar, Critheanach, Vishnu, Cenicienta, Keloglan, Σταχτοπούτα, Vasilisa, Cendrillon, Gata Borralheira, Yeh-Shen, Cenicienta, Aschenbroedel...
Οι περισσότεροι νομίζουμε ότι το παραμύθι της Σταχτοπούτας είναι μόνο για κορίτσια. Νομίζουμε λάθος.
Ο μύθος υπάρχει απ' την ελληνική αρχαιότητα και συναντάται σε όλες τις κουλτούρες του κόσμου. Ο κεντρικός ήρωας που περιφρονείται, αδικείται και τελικά δικαιώνεται δεν είναι πάντοτε γυναίκα. Το μήνυμα του μύθου απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες, μικρούς και μεγάλους, φίλους και ερωτευμένους και το μόνο μαγικό που περιέχει είναι ότι μπορεί να μεταμορφώσει όλες τις ανθρώπινες σχέσεις.
Υπάρχει, άραγε, τρόπος να κάνει κανείς έναν ερωτευμένο να σκεφτεί ή έναν εξαρτημένο να απεξαρτηθεί;
Υπάρχει. Ο εκ γενετής τυφλός είναι δύσκολο να δει, αλλά όλοι οι ερωτευμένοι, εξαρτημένοι, απογοητευμένοι, προδομένοι, απελπισμένοι... όλοι που τελειώνουν σε -μένοι έχουν λόγο σ' αυτό που τους συμβαίνει και, μόλις αυτός εντοπιστεί, η θεραπεία μπορεί να επέλθει. Ο τυφλός είναι διαφορετικός από τον τυφλωμένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου