Αναγνώστες

Δευτέρα, 5 Μαΐου 2014

Κριτική Αναγνώστριας. Ο Βιολονίστας- Κ.Καρακασης

Το διάβασμα μας κάνει όλους μετανάστες. Μας παίρνει μακριά από τα σπίτια μας, αλλά το σπουδαιότερο , μας βρίσκει σπίτια παντού", την άποψη αυτή Βρετανίδος συγγραφέως έρχομαι να ενστερνιστώ γιατί ο Κώστας Καρακάσης μέσω του "βιολονίστα" μας μεταφέρει από την Κωνσταντινούπολη , στην Εσπερία,την Αλεξάνδρεια και τέλος στη δική μας Αθήνα.

Κάθε μέρος που επισκεπτόμαστε με το βιβλίο έχει τη δική του μαγεία χρωματισμένο πότε με τις μελωδίες του Στράους και του Μπετόβεν και πότε με λυρικά ακούσματα της ανατολής.

Η λογοτεχνία του Καρακάση σε συνδυασμό με την ξεχωριστή και ιδιαίτερη γραφή του μας γεννά πλούσια συναισθήματα. Είναι παραστατικός και μας παρασύρει μέσα στις σελίδες του βιβλίου καθιστώντας μας πολλές φορές συμπάσχοντες με τους ήρωες του.Ακόμα αποτυπώνετε η άριστη γνώση της Ελληνικής γλώσσας.

Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα όπου μερικά πρόσωπα παρουσιάζονται με τα πραγματικά τους ονόματα και άλλα όχι, για να μπορέσει έτσι ο συγγραφέας να υφάνει την πλοκή της ιστορίας. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η μουσική δε λείπουν όμως η ιστορία, ο έρωτας, ο πολιτισμός και η κουλτούρα.

Η ιστορία εκτυλίσσεται σε ποικίλους χώρους και χρόνους. Είναι η ζωή τεσσάρων γενιών μουσικών, με αποκορύφωμα τη ζωή του Ίωνα Δαγκλή ενός βιολονίστα τον οποίο αναλαμβάνει να προωθήσει η Αλκυόνη μένοντας μαγεμένη από το ταλέντο του, όταν τον είχε ακούσει πρώτη φορά στην οδό Βουκουρεστίου .

Ο Ίων θα γίνει ένας φτασμένος μουσικός με ζηλευτή καριέρα στο εξωτερικό. Ο Καρακάσης δε μένει σε μία απλή ιστορία αγάπης αλλά με πλοίο την πένα του μας μεταφέρει πότε σε γνωστές θάλασσες, για τις οποίες μας παραθέτει στοιχεία, που μας οδηγούν στην πλήρη κατανόηση της εποχής. Και πότε άγνωστες τις οποίες μας τις παρουσιάζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η ιστορία του Ίωνα και της Αλκυόνης δεν έχει ανάγκη από ίντρικες και απιστίες για να γίνει ενδιαφέρουσα αλλά μας παραθέτει μαθήματα αξίας, ήθους και συμπεριφοράς. Το τέλος του βιβλίου συγκλονίζει και αφήνει μια γεύση νοσταλγίας, ξεφεύγοντας από τα καθιερωμένα όπου και ο σκληρότερος άνθρωπος δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος


                                                                                ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Μια ιστορία αγάπης που ξεκινά ένα Χριστουγεννιάτικο βράδυ σε κάποιο δρόμο της Αθήνας. Μια μοιραία συνάντηση που φέρνει κοντά έναν δεξιοτέχνη βιολονίστα και μια πάμπλουτη κληρονόμο. Έτσι θα αρχίσει να ξετυλίγεται ο μίτος μια απίστευτης ιστορίας τεσσάρων γενεών μουσικών που μεταναστεύουν σαν πλάνητες τσιγγάνοι - Κωνσταντινούπολη, Βιέννη, Βουδαπέστη, ένα ταξίδι στην Ευρώπη με προορισμό την Αλεξάνδρεια και, τέλος, η Αθήνα. Έρωτες, σαγηνευτικές περιπέτειες μα και ανθρώπινα δράματα που συνιστούν την ίδια τη ζωή. Γυναίκες που μαγεύτηκαν και παθιάστηκαν, άνδρες που πόνεσαν και δοκιμάστηκαν. Και όλα αυτά ρέουν σαν την ονειρική μουσική που φτερουγίζει μέσα από τις χορδές ενός βιολιού και γίνεται η πυρωμένη σφραγίδα του βίου και της πολιτείας των ανδρών, που το κράτησαν στα χέρια τους. Ένας ολόκληρος κόσμος αισθημάτων, γνώσης και πάθους, έτσι ακριβώς όπως πρέπει να είναι η Μουσική αλλά και η μεγάλη Τέχνη όποιας μορφής. Να συγκινεί και να μαγεύει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου